Вітаміни – біологічно активні, низькомолекулярні органічні сполуки, які потрапляють в організм з їжею і мають велике значення для забезпечення нормального обміну речовин і життєдіяльності.
Під час багатьох захворювань порушується всмоктування та обмін вітамінів, що може спричинити вітамінну недостатність при повноцінному харчуванні.
При використанні вітамінів слід враховувати ряд умов, що впливають на їх дію: 1) особливості порушення обміну вітамінів при різних захворюваннях; 2) взаємозв’язок між вітамінами та іншими лікарськими препаратами; 3) взаємозв’язок між вітамінами; 4) взаємозв’язок між вітамінами та гормонами.
Класифікація вітамінів.
1. Жиророзчинні вітаміни (ретинол – вітамін А, кальцифероли – вітамін D, токоферол – вітамін E, філохінони – вітамін К).
2. Водорозчинні вітаміни (кислота аскорбінова – вітамін С, рутин – вітамін Р, тіамін – вітамін B 1, рибофлавін – вітамін В 2, піридоксин – вітамін В 6, кислота нікотинова – вітамін РР, кислота пантотенова – вітамін В 3, кислота пангамова – вітамін В 15, ціанокобаламін – вітамін В 12, кислота фолієва – вітамін Вс).

Коментарі
Дописати коментар